Rani simptomi koji ukazuju da vaše tijelo ima višak estrogena (Milioni žena nisu ni svjesne)

Estrogen je glavni polni hormon kod žena. On kontroliše rast grudi, menstrualni ciklus, rast stidnih dlačica i dlačica ispod pazuha. Reguliše i nivo holesterola, štiti kosti i djeluje na mozak. Estrogen je ženama neophodan za normalno funkcionisanje organizma i priprema tijelo za ovulaciju. Međutim, neke gurpe estrogen hormona su odgovorne za povećanje rizika raka, kao što je rak dojke.

Prevelika količina estrogena je veoma česta kod žena. Posebno u Sjevernoj Americi gdje 50 % žena starijih od 35 godina ima taj problem. Simptomi prisutnosti velike količine strogena su očiti. Često se pripisuju PMS-u. Ako ih zanemarite, mogu dovesti do neplodnosti, mioma maternice, pobačaja i raka.

Znakovi upozorenja su: Gubitak kose, disfunkcija štitne žlijezde, usporeni metabolizam, poteškoće sa spavanjem, umor, glavobolje, smanjena seksualna želja, hladna stopala i šake, promjene raspoloženja, nadutost.

Neredovan menstrualni ciklusVaša ishrana igra veoma bitnu ulogu u procesu regulisanja nivoa estrogena. Pročitajte savjete koji vam mogu pomoći u uspostavljanju hormonske ravnoteže, gubitku kilograma i čišćenju kože.

Ruzmarin – Odličan je antioksidans koji poboljšava funkciju štitne žlijezde i pamćenje. Ubrzava metabolizam i odličan je za mršavljenje. Potiče formiranje dobrih grupa estrogena.

Folna kiselina (vitamin B9) – Djeluje na estrogen i smanjuje promjene i sprječava razvoj raka. Tamno lisnato povrće sadrži preporučenu dozu omega-3 masnih kiselina.

Izoflavoni – Poput onih u soji, izoflavoni su antioksidansi koji potiču nastajanje dobrih estrogena u organizmu. Poželjno je koristiti biljke kao što je djetelina.

Losos i druge ribe – Omega- 3 masne kiseline imaju mnogo prednosti. Povećavaju broj dobrih estrogena u organizmu. Stručnjaci savjetuju konzumiranje ribe 2-3 puta sedmično.

Probiotici – Hrana bogata vlaknima i probioticima pogoduje izbacivanju estrogena iz organizma, a trebali bi da unosite kupus, mrkvu… Za više članaka o zdravlju i korisnim savjetima ostanite uz naš portal svaki dan.