Sin joj se otrovao biljkom koju mnogi imaju u svom domu… Ona sada želi upozoriti sve

Svi volimo imati biljke u našim domovima. One čiste zrak, donose pozitivnu energiju u naš dom, lijepo izgledaju, itd. Ali, trebali bi biti vrlo oprezni, jer postoje mnoge različite opasne biljke, koje se učitavaju s otrovnim hemikalijama. Slijedeća biljka je veoma opasna…

Ovo je vrlo česta biljka koju mnogi ljudi širom svijeta imaju u svojim domovima. Radi se o Dieffenbachia ili Difenbahija. Ona ima jako lošu reputaciju. Esteban, 5-godišnji dječak se igrao po kući i odjednom, počeo je osjetiti jake bolove u trbuhu. Njegovi roditelji mislili su da je to samo redoviti bol u želucu, jer je Esteban pojeo previše slatkiša.

Ali, nakon nekog vremena, on je doživio još jaču bol, pa su ga roditelji hitno odveli u bolnicu. Liječnici su otkrili da je njihov sin pretrpio teško trovanje. Petogodišnje dijete je liječeno odmah, više od 3 sata. Liječnik je rekao roditeljima da je njihov sin patio i od napada anafilaktičkog šoka.

Anafilaksija je žestoko, po život opasna alergijska reakcija i zahtijeva hitno reagovanje. Ako se anafilaksija ne liječi odmah, to može dovesti do gubitka svijesti, pa čak i smrti. Neki stručnjaci misle da je ova biljka toksična zbog svog sadržaja u proteolitičkih enzima koji umilostiviti proizvodnju histamina.

Ako list žvačete, ti kristali mogu uzrokovati privremeno peckanje i eritem. Žvakanje i gutanje u pravilu rezultiraju samo blagim simptomima. Uz djecu i kućne ljubimce, kontakt sa ovom biljkom (obično žvakanje) može izazvati niz neugodnih simptoma, uključujući oralnu iritaciju, prekomjerno slinjenje… U većini slučajeva, simptomi su blagi, a može se uspješno tretirati s analgeticima..