PRONAĐENO MORSKO ČUDOVIŠTE STARO 150 MILIONA GODINA: Arheolozi nisu očekivali da će ga pronaći na ovom kontinentu! (VIDEO)

Skoro čitav kostur džinovskog ihtiosaurusa otkriven je u Indiji. Ovo je prvi put da je ovaj reptil, star 150 miliona godina, pronađen na Indijskom potkontinentu, prenose mediji.

Pronađeni fosil dug je 5,5 metara, što i nije najveći ihtiosaurus. Odrasli ihtiosaurusi rangiraju u veličini od 4,5 do 9 metara.

Fosil je nađen među ostacima svoje lovine. Kosti su bile zaglavljene između amonita i belemnoida, u veoma čvrstoj sedimentnoj steni u region Kuč u indijskoj državi Gujarat, pa je skelet bio skoro potpun.

Nakon 1.500 sati iskopavanja otkriveno je da nedostaju samo deo lobanje i neke kosti repa. Prednje peraje je bilo neverovatno dobro očuvano u svom originalnom obliku.

Izgleda da pripada porodici Oftalmosaurida, koja je živela pre oko 152-157 miliona godina.

Ihtiosaurusi su imali velike, jake zube. Bliže ispitivanje napuklih zuba pokazalo je da je ovaj reptil preferirao krckavu hranu, ukazuje “Foks njuz”.

“Od naslaga na njegovim zubima može se zaključiti da je ovaj ihtiosaurus bio vrhunski predator koji se hranio čvrstim i abrazivnim materijama, uključujući ribu, školje i možda druge podmorske reptile”, rekao je vođa istraživanja Guntupali Prasad.

Univerzitet u Nju Delhiju objavio je detalje o ovom fosilu u žurnalu “Plos one”.

Fosili ihtiosaurusa uglavnom su pronalaženi u Severnoj Americi i Evropi, a nekoliko ih je otkriveno u Južnoj Americi i Australiji.

U Indiji je pronađeno nekoliko drugih ostataka ihtiosaurusa, ali u vidu nekoliko zuba ili pršljena. Takođe, bili su 50 miliona godina mlađih od ovog poslednjeg.

Novo australijsko istraživanje dobro očuvanih ihtiosaurusovih ćelija u Nemačkoj donelo je nova saznanja o životu ovih ogromnih zveri u atmosferi sa niskim nivoom kiseonika, podseća “Foks njuz”.