Deficit ovih vitamina može uzrokovati ozbiljne probleme: Ovo su najbitniji vitamini koje vaš organizam mora imati

Organizam čovjeka je jedan složeni sistem koji funkcioniše po principu jedne složene mašine. Svaki vid nedostatka određenih tvari, minerala, vitamina mogu izazvati ozbiljen poremećaje u toj mašini.

Mi vam ovom prilikom donsimo neke od vitamina, minerala koje trebate unositi u organizam što češće je to moguće.

Kalijum

On predstavlja jedan od najvažnijih minerala koji su potrebni organizmu. Dobar je za rad srca te za mišićno tkivo i njegovu normalnu funkciju. Poznato je da je i samo srce jedan mišić te će kalijum potaknuti bolji rad vašeg srca. Najviše ga ima u bananama špinatu, krompiru, zelenom povrću, artičokama. Nedostatak kalija može dovesti do problema sa pritiskom i slabljenje kostiju.

Vlakna

Ona su jako važna za održavanje crijevne mikroflore. Vlakna se nalaze u bananama, žitaricama, grahu, kefiru, jogurtu.

Kalcijum

Dobar je za kosti, zaustavlja krvarenje i jako poticajno djeluje na rad mozga. Deficit kalcija izaziva slabost kostiju, srčane tegobe. Kalcija ima u mlijeku i svim mliječnim proizvodima, brokulama…

Vitamin D

Ovaj vitamin se najčešće sintetizira iz Sunca, odnosno njegovih sunčevih zraka. Potrebno je svega petnaestak minuta izloženosti Suncu kako biste ovaj vitamin sintetizovali. Nedostatak ovog vitamina dovodi do slabosti imuniteta te probleme sa kostima. Pored Sunca, ima ga u mlijeku i ribi.

Željezo

Jedan od najznačajnijih vitamina jer služi za transport kisika, rad metabolizma i hormona. Nedostatak željeza izaziva anemiju, umor, opadanje kose, koža izgleda lošije. Željezo možemo unijeti sa cveklom, borovnicama, džigericom.

Kako biste sve ove vitamine unijeli u svoj organizam potrebno je da sehranite zdravo i što bolje možete. Ne zapostavljajte svoj organizam.