Vrijeme u koje obavljate veliku nuždu u mnogome govori o vašem zdravlju: Potpuno zdrave osobe u ovo vrijeme obavljaju nuždu (FOTO)

Pražnjenje crijeva je jedna od fizioloških potreba koju svaki čovjek ima. To je duboko intimna potreba koju čovjek dijeli sa samim sobom te predstavlja i tabu temu o kojoj se jako rijetko i u izuzetnim slučajevima govori. Naime, slabo koga da baš zanima u kakvom je stanju vaš izmet i kakica. Ono što svi znamo je da smrdi kao đavo i da nam više od tog podatka ništa ne treba.

Ipak kakica može dosta toga da govori o vašem zdravlju. Naime, vodenasta kakica može biti znak da vaš probavni sistem ima određene probleme. S druge strane previše tvrda stolica može sugerisati da vam organizmu nedostaje tečnosti.

I treća stvar na koju možda i ne obraćate pažnju je vrijeme u koje obavljate nuždu.  Istraživanja pokazuju da je najbolje da veliku nuždu obavljate barem trideset minuta poslije buđenja.  U tom periodu dana se najviše hrane preradi u debelom crijevu. Zbog toga je jako važno da jedete što više žitarica. Naime, izmet koji izbacujete u toku jutra je onaj koji je želduac preradio prethodnog dana.

Kako bi imali redovnu stolicu potrebno je da se zdravo hranite i da ne jedete suhu hranu. Konzumirajte kefir i jogurt jer ono utiču pozitivno na crijevnu mikrofloru. Ne konzumirajte vještačke proizvode jer oni nisu dobri po vaš organizam. Ako imate neredovnu stolicu potrebno je da obratite pažnju na vašu ishranu. Ako imate česte prilive, vodensatu stolicu ili krv u istoj, to nemojte zanemarivati. Ove stvari mogu ukazivati čak i na tumore. Zbog toga obratite pažnju na stanje vaše stolice.