Popularna salata izazvala epidemiju: U više od trideset zemalja došlo do teškog oboljenja, pripazite i vi

Amerika je doživjela epidemiju užasne bakterije E. coli, javili su iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Naime, veliki broj osoba je hospitalizovan usljed epidemije koja je nastala konzumiranjem rimske salate, a brojke se još uvijek uvećavaju.

CNN je izvijestio da se od trinaestog marta sa oboljenjem se pojavilo pedeset i tri osobe iz 16 zemalja. Trideset i jedna osoba je hospitalizovana kako bi se oboljenje tretiralo dok je pet osoba u svom organizmu razvilo tip koji dovodi do otkazivanja bubrega – hemolitički uremijski sindrom. Dosada nisu zabilježeni smrtni slučajevi ali iz centra upozoravaju da se izbjegava konzumiranje ruske salate jer može dovesti do pojave bolesti.

U Montani, Idahu, Pennsylvaniji i New Jerseyu prijavljen je veći broj E.coli slučajeva, a bolest je zahvatila i ljude u 12 drugih država, uključujući New York, Virginiju, Washington i Kaliforniju.

Period inkubacije traje između dva i osam dana od trenutka ulaska bakterije u organizam.

Bolest se manifestuje kroz dijareju, bol u stomaku, povraćanje. Dobra stvar je da se većina osoba uz ispravno tretiranje oporavi za pet do sedam dana. Bolest je opasna za izrazito mlade osobe, osobe starije životne dobi i općenito za osobe sa labijim imunitetom.

Večina osoba je rekla da je jela rimsku salatu u restoranima a ona je bila jedini zajednički sastojak njihovog obroka.

Iz Centra preporučuju da se salata ne konzumira te da se eliminište iz stambenog prostora jer potencijalno može biti zaražena. Ako niste sigurni da li je salata rimska preporučuje se da je ne konzumirate kao sebe ne biste doveli u rizik od narušavanja zdravlja.