KADA VAS POLICIJA ZAUSTAVI, NA OVO IMATE PRAVO- sve ono što niste znali, a SMIJETE DA ZAHTJEVATE!

Kada vas policajac zaustavi na ulici i postavi  vam pitanja svakako kao  prvo imate pravo da šutite. To znači da  će  biti sasvim u redu ako  odbijete da im odgovarate na pitanja koja mislite da nije potrebno da znaju i imate pravo da tražite da  sačekate advokata (u slučaju privođenja).

Ipak, dužni ste da im odgovorite na pitanja koja se tiču ličnih podataka – identiteta i adrese,te  da im date dokumenta na uvid.

Ako ste turista u posjeti stranoj zemlji, uvijek kod sebe treba da imate kopiju pasoša ili originalni dokument, kao što je kopija platne kartice i vizit-kartu hotela u kojem ste odsjeli  . Kako  bilo odnosite se prema predstavnicima zakona sa poštovanjem i ne dirajte  ih, čak ni  kada se  prema vama postave prijateljski. Zapamtite da  ako vam je policija prišla ili zatražila dokumenta ne znači da ste za nešto osumnjičeni.

Ako  se desi  da vas  policajac na bilo koji način maltretira odma zapišite njegovo ime, broj tablice službenog automobila , značke  – što je on dužan da otkrije ako ga pitate. Pokušajte da nađete svjedoke, njihova imena i brojee telefona. Ukoliko ste povređeni, odma idite kod ljekara, fotografišite svoje povrede i kopirajte ljekarske nalaze. Pozovite advokata koji će vam pružiti pomoć da podignete prijavu protiv policajca .

Ako vam policajac zatraži novac – iako je to kod nas obrnut slučaj  jer  ljudi koji su počinili prekršaj nude policiji mito  da  ne bi bili kažnjeni, potpuno  je nedopustivo da jedan predstavnik zakona to od vas traži. . Ako planirate da ga tužite, bilo  bi najbolje da imate pouzdane svjedoke i dokaze.