Ovo nikako ne radite sa Chia sjemenkama- postoji samo jedan bezbedan način da ih jedete

Postoji tako dobar razlog zašto su chia sjemenke u posljednje vrijeme postale pravi  hit .  Ove sitne sjemenke su pune proteina,kalcijuma,  vlakana, antioksidansa i omega-3 masnih kiselina,međutim postoji dobar i loš način na koji možete da ih konzumirate.

Jedan čovjek je to o naučio na teži način.

Jedan od razloga zbog kojih chia semenke pomažu u mršavljenju jeste zbog toga što se u kontaktu sa vodom naduju na veličinu višestruko veću od one originalne pa u želucu stvaraju osjećaj sitosti. Međutim, ako o pojedete chia semenke i onda popijete vodu, nećete imati lijepo iskustvo, jer  će se sjemenke naduti prije nego što vam dođu do stomaka.

Jedino bezbejdno i najzdravije jeste potapanje chia sjemenki u vodu prije jela. Nakon što se potope, one oko sebe obrazuju sluzav omotač  nakon samo 10-15 min. koji im pomaže da lakše prolaze kroz digestivni trakt . Drugo istraživanje je pokazalo  da konzumiranje neljuštenih chia semenki čini da dosta više određenih biljnih omega-3 masnih kiselina dospe u krvotok.

Čovjek sa početka priče je pojeo suhe chia sjemenke i imao velike poteškoće da ih proguta .Ono što  treba znati je da naš organizam može da svari samo oljuštene ili neoljuštene chia jsemneke, ali prethodno natopljene u vodi.