Prognoza za Juli i August staje u jednoj riječi – očekuje nas pravi pakao , da li ćemo moži izdržati

Pakleno je riječ  kojom se može opisati  ljeto koje nas očekuje. Spremite se  na nevjerovatnih 55 tropskih dana, a koji nam dolaze tokom jula i avgusta. Kada sunce zađe, očigledno je da ni tada nećemo moći da predahnemo od toplote, jer najvaljuje se veliki broj tropskih noći.

Meteorolog Goran Pejanović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda za sektor Nacionalnog klimatskog centra nam pojašnjava da  će  ljeto biti veoma  toplo i sušno.

Tropske noći  očekuju se i na planinama
Bit će  nekih od 30 do 55 tropskih dana, a u brdsko-planinskim predjelima oko 9 dana. Imamo podatke da će biti i tropskih noći  11, dok će ih u Beogradu biti oko 26. U planinama se mogu očekivati 3  tropske noći. Toplotni talasi će biit  pakleni biće u julu i avgustu – objašnjava Pejanović.

– Ljeto će biti dosta sušno, sa manje padavina u odnosu na prosjek tokom sva tri ljetnja mjeseca. Za cijelo ljeto se očekuje samo od 17 – 28 kišnih dana, a  na planinama će  biti i do 33 dana kišnih dana  – pojašnjava Pejanović.
Evo kakvo nas vrijeme očekuje za svaki ljetnji mjesec ponaosob prema Republičkom hidrometerološkom zavodu.

Juni će biti malo topliji

Srednja temperatura vazduha u junu će iznositi iznad višegodišnjih prosjeka, za 1,6 step.  više nego obično. U Beogradu i njegovoj okolini srednja temperatura tokom avgusta bit će oko 30,2 stepena. Mjesečna količina padavina tokom juna će biti ispod višegodišnjeg prosjeka . Tako se  procjenjuje  da će pasti samo oko 30 mililitara kiše.

Nastavak paklenog ljeta očekuje se i u avgustu

I avgust će ove godine biti dosta suvlji i mnogo  topliji nego ranije. Ipak će avgustovska količina padavina biti u granicama uobičajenih za to doba godine.