Ovo je NAJLJEPŠA srpska kuća – iako je stara 133 godine, kada otvorite vrata, ulazite u MAGIJU

U selu Gornji Račnik kod Jagodine već 133 godine vremenu odolijeva autentičan objekat, seoska kuća. Ona je ušla i u katalog najlepših srpskih kuća jer posjeduje prave starine koje  su danas vrijedne.

Seoska čatmara  ima 130 kvadrata i grandiozna je ,  jer su sve iz tog vremena imale nekih 40-tak kvadrata.Ovo zdanje  nije ruševina jer je jedan čovjek, koji je  suvlasnik kuće, riješio da je sačuva tako što će se odreći ljetovanja i životnih luksuza.

Kuću su prije 133 godine podigla četiri brata – Aca, Antonije , Aksentije i Đorđe  Kostić.
Kostići su bili imućni te su imali  mnogo ovaca, zemlje,  para,  i čak 20 sluga. Nakon ženidbe, braća su  napravila na imanju četiri kuće, ali ova koja je glavni junak priče bila je najlepša.

U njoj se nalazi  velika slavska soba, sa autentično oslikanim krevetima,  velikim stolom , klupama i kubetom. Tu je i spavaća soba, dnevni boravak sa ognjištem, sofrom i  tronošcima. Dragan tvrdi kako je 90 %  namještaja i razne opreme za kuhinju, starog alata, iz tog vremena. Da  to su stvari koje su upotrebljavali njegovi preci. U kući su sačuvane i kadice, mala drvena korita, češagije, grnčarija te ramovi za tkanje.

 

“Naše seoske kuće nažalost postaju zgarišta, ali moja neće. Sve više zaboravljamo ko smo i odakle smo, ali moja kćerka Nikolina neće. Ne mogu da dajem novac da bi obilazio svjetske znamenitosti, a moju da pustim da propada  – zaključuje Dragan Gligorijević uz napomenu da je njegova kuća preživjela dva rata.