Preminuo odani pas koji je grob vlasnika posjećivao 12 godina…

Grobari u Vila Karlos Paz, argentinskom gradu, pronašli su na grobu Migela Guzmana, preminulog psa Kapitana.

Priča o vezi između vlasnika i njegovog psa, ganula je mnoge ljude nakon što je objavljena prije 12 godina u argentinskim medijima.

Vlasnik psa je 2006. godine sahranjen na groblju udaljenom nekoliko kilometara. Trogodišnji Kapitan je nedugo zatim iz porodične kuće pobjegao, a onda su ga pronašli na groblju poslije nekoliko dana.

Grobari su ga u prethodnih 12 godina hranili, a Hektor Baccaga, jedan od njih, novinarima je ranije rekao kako Kapitan drugim grobovima nije prilazio, nego je isključivo kraj groba svog prijašnjeg vlasnika ležao.

Također, grobari kažu kako je pas u obližnju šumu odlazio povremeno i na grob se uvijek vraćao, ali na groblju nije nikad vršio nuždu, niti je druge posjetioce uznemiravao.

Sličan slučaj dirljive povezanosti između preminulog vlasnika i psa zabilježen je i u Japanu davne 1924. godine. Kasnije je to poslužilo i kao inspiracija za popularni film ‘Hačiko- priča o psu’. Milione ljudi rasplakao je taj film, a ako ga i sami odlučite pogledati, ubrzo ćete shvatiti i zašto..

Film je snimljen po istinitoj priči, u kojoj je pas Hačiko devet godina poslije smrti vlasnika odlazio svakodnevno na metro stanicu na kojoj je vlasnika s posla ranije čekao.