Pronađena NAJSTARIJA fotografija TITA – možete li ga prepoznati sa ove slike? (FOTO)

Ova izblijedjela, stara fotografija snimljena je 1911. godine u fabrici u Kamniku, slovenačkom gradu. Zauvijek su na njoj ostala zabilježena lica radnika koji u pauzi za ručak uživaju. Ali, jedan od njih zauvijek će u godinama koje dolaze promijeniti historiju Balkana!

I danas o Josipu Brozu Titu, decenijama nakon njegove smrti, razne glasine i priče kruže. Mjesto njegovog rođenja se mijenja, različitim se zanimanjima bavi, a i tome šta je prije pojavljivanja na historijskoj sceni radio kao vođa partizana tokom Drugog svjetskog rata, samo se spekuliše.

O njegovim aktivnostima veoma malo se službeno zna, dok je još bio u najranijoj mladosti. U njegovoj biografiji stoji da se u fabrici ‘Titan’ u Kamniku zaposlio 1911. godine.

Fotografija za koju se vjeruje da je njegova najstarija fotografija, nastala je upravo u tom slovenačkom gradu.

Radi se o grupnoj fotografiji radnika koju je Čeh fotografisao za vrijeme pauze po imenu Jinčik koji je isto tako u fabrici radio kao alatničar.

Nije prošlo ni godinu dana otkako se na tom mjestu zaposlio i fabrika je u stečaj otišla, a Tito je bez posla ostao. Savjetovali su radnicima da u Češku krenu i isprobaju sreću tamo, a Tito se nalazio u grupi ljudi koja se za to i odlučila. Radio je od 1911. do 1913. u fabrikama u Njemačkoj i Austrougarskoj.

Historijska fotografija objavljena je prvi put u časopisu “Duga” 1975. godine i predstavljali su je kao najstariju uspomenu tadašnjeg maršala Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.