STIŽE NOVI RADAR OD KOJEG STRAHUJU SVI VOZAČI: Policija ne mjeri samo brzinu auta, obratite pažnju i na ovu stvar!

Američka kompanija ComSonics iz Virginije je skoro  izumila  uređaj koji izgleda kao klasični policijski  radar za očitanje brzine, ali t o je  uređaj koji zapravo  očitava frekvencije slanja SMS poruka, prijenosa podataka te razgovora na mobitel.

Pisanje i slanje SMS poruka je  tokom vožnje kao I samo telefoniranje bez “hands-free” opreme  zakonom strigi  zabranjeno i kažnjivo,a veoma je opasno i može završiti sa tragičnim posljedicama.

Policija je do sada takve neodgovorne vozače kažnjavala samo onda  kada bi  ih  uspjela uhvatiti u razgovoru ili slanju SMS-a, ali u budućnosti  posao bi im mogao olakšati radar za mobitele.

Radar za mobitele nazvan  Sniffer Sleuth II može, kako  tvrde proizvođači, tačno očitati da li  je  osoba za volanom razgovarala na mobitel ili samo pisala SMS poruke i slala mailove. Uređaj je ponuđen jednoj američkoj policiji na testiranje, a za puštanje na tržište treba da prođe još  neke provjere i usklađivanje sa zakonima da  se ne bi narušila prava na privatnost.

Takav uređaj posebno bi mogao d abude  koristan policiji u onim državama u kojima je razgovaranje mobitelom u toku vožnje dopušteno, ali slanje SMS poruka nije.