Turci ovo dugo NISU VIDJELI- kako se KOLINDA obukla tokom susreta sa Erdoganom

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je razgovarala u Turskoj sa predsjednikom ove države Recepom Tayyipom Erdogan. Jedna od glavnih tema njihovog razgovora bila je i BiH a najviše izmjena izbornog zakona.

Razgovarali su i o stanju u BiH,  Erdogan je priznao da je to vezano uz Daytonski sporazum te da je položaj Hrvata unutrašnje pitanje BiH.“ Mi imamo stalnu težnju da pomognemo, ali bez direktiva kako zapravo  treba raditi”, rekao je Erdogan.

“Zahvalna sam što shvaćate potrebu da Hrvatska i Turska i dalje nastave svoju  saradnju  kao promotori procesa u BiH, koji želi ovu zemlju približiti napretku za dobrobit svih građana te joj omogućiti članstvo u EU. Obje zemlje podupiru akcijski plan za članstvo BiH u EU ”, izjavila je predsjednica RH.

“U BiH postoje tri naroda, koja ali izborni zakon ne odražava jednakopravnost naroda u BiH. Mi dajemo veliki značaj ovoj temi, te smo spremni pružiti podršku komšijama”, rekla je Grabar Kitarović.Erdogan je još rekao da se razgovaralo o pitanju Jersualema i rezolucije koja je razmatrane u Vijeću sigurnosti.

“Razgovarali smo o pitanju Jerusalema, te i rezolucije koja je već razmatrana u Vijeću sigurnosti. Mislim da će Hrvatska da razmotri svoj stav po tom pitanju. Predsjednica Kitarović i ja smo danas razgovarali o našoj ovlasti koja je integrisana u regionalnom smislu .

Razgovarali smo i  o razvoju BiH i trojnom mehanizmu koji treba da služi tom cilju i usaglasili smo se da ćemo u narednom periodu organizovati jedan sastanak trilateralne komisije. To bi trebalo  doprinijeti regionalnom razvoju”, priznao  je Erdogan.Najavljeno je i da će se u februaru  održati sastanak ministara vanjskih poslova Turske, BIH i RH, poslije čega bitrebao uslijediti i trilateralni sastanak lidera zemalja.