(VIDEO) Snimka s pregleda trudnica-pušača potresle svijet – evo šta se s bebom dešava!

Snimke s ultrazvučnih pregleda na kojim se može vidjeti kako bebe izgledaju u utrobi kad puši mama, milione ljudi širom svijeta su potresle.

Istraživači Lancester i Darham s dva sveučilišta, udružili bi se da bi uporedili snimke ultrazvuka beba i podrobno ispitali, a čije su majke tokom trudnoće pušile s onim koje nisu.

Proučili su tačno 80 ultrazvučnih snimki sa pregleda tokom tog istraživanja koji su između 24. i 36. sedmice trudnoće nastali. Majki koje tokom trudnoće nisu pušile bilo je u 16 od 20 slučajeva, a majke četiri bebe su na dan u prosjeku 14 cigareta pušile.

Šta su pokazale snimke?

Bebe koje su nosile majke koje puše, prekrivale su svoja lica i pomijerale usta. Te bebe imale su mnogo veći procenat pokreta usnama nego što se za prosječnu bebu očekuje u tijeku trudnoće.

Kako istraživači kažu, to bi moglo biti znak da se živčani sistem beba čije su majke pušači, ne razvija kao i u slučaju beba čije majke ne puše u toku trudnoće.

‘Izvedeni zaključak je da izlaganje nikotinu ima znatno veći utjecaj na razvijanje fetusa nego utjecaj izloženosti depresiji i stresu,’ tvrdi autorica studije, te dodaje da je suvremena tehnologija pomogla da se puno štetnih utjecaja uoči, kao i posljedice koje se bebi dešavaju ako tokom trudnoće puši trudnica.