On je SPASIO SVOJ BRAK – tako što je rekao samo JEDNU REČENICU svojoj ženi!

Ko je bio u vezi, zna koliko odnos može biti pun iskušenja. Mnoge veze završe neslavno – zaljubljenost je vremeno oslabila i na kraju par prekine.

Američki autor Richard Paul Evans prolazio je kroz istu stvar – brak mu je bio na ivici da se raspadne, i on i njegova žena počeli su pričati o razvodu – ali baš kad se brak činio osuđenim na propast, shvatio je nešto.

Podijelio je svoje saznanje na blogu.

‘Moja najstarija kćerka Jenna nedavno mi je rekla Najveći strah kao maloj bio je da ćete se ti i mama razvesti. Onda, kad sam imala 12, odlučila sam da se toliko svađate da je možda bolje da se razvedete. Onda mi je uz smješak dodala Drago mi je što ste pronašli rješenje.

Moja žena Keri i ja mučili smo se godinama. Kad pogledam unazad, nisam baš siguran šta nas je u početku privuklo, ali naše ličnosti nisu baš bile kompatibilne. I što smo duže bili u braku, razlike su nam se činile što većim.

Naš brak slava i bogatstvo nisu ništa lakšim učinili. Zapravo, pogoršalo je naše probleme. Naše svađe postale su tako ustaljene da je bilo teško čak i zamisliti miran odnos. Oko svojih srca gradili smo emocionalne tvrđave, postali smo odbrambeni. Bili smo na ivici razvoda i o tome smo pričali više od jednog puta.

Bio sam na turneji knjige kad sam konačno shvatio. Imali smo burnu svađu preko telefona i Keri mi je poklopila slušalicu. Bio sam usamljen, isfrustriran i ljut. Dostigao sam svoju granicu. Tad sam se okrenuo Bogu. Ili na Boga. Ne znam može li se to nazvati molitvom-možda vikanje na Boga nije molitva, možda jest – ali u šta god sam se uključio, neću nikad zaboraviti.

Stajao sam pod tušem i vikao na Boga da je pogrešna brak i da više ne mogu. Koliko god sam mrzio ideju razvoda, bol ukoliko ostanemo zajedno, bila je prosto previše. Bio sam zbunjen. Nisam mogao shvatiti zašto je bio tako težak moj brak s Keri. Duboko u sebi, znao sam da je dobra osoba. I ja sam bio dobra osoba. Pa zašto se nismo slagali? Zašto sam se vjenčao s nekim drukčijim od mene? Zašto se ona nije mogla promijeniti?

Onda sam sjeo i počeo plakati. U mom očaju, došla mi je moćna inspiracija. Ne možeš je promijeniti, Rick. Možeš samo sebe promijeniti.

U tom trenutku počeo sam se moliti. Ako ne mogu promijeniti nju, Bože, onda promijeni mene. Molio sam se kasno u noć. Molio sam se sljedeći dan dok sam bio na letu kući. Molio sam se dok sam išao do vrata prema svojoj hladnoj ženi. Tu noć, dok smo ležali u krevetu, znao sam šta trebam uraditi.

Sljedeće jutro, prevrnuo sam se u krevetu do Keri i pitao Kako ti mogu učiniti dan boljim?

Keri me ljutito pogledala. Šta?!

Kako ti mogu učiniti dan boljim?

Ne možeš, rekla je ona. Zašto me to pitaš?

Jer to i mislim, rekao sam. Samo želim znati šta mogu uraditi da ti dan učinim boljim.

Cinično me pogledala. Želiš uraditi nešto? Idi očisti kuhinju.

Očekivala je da ću se naljutiti. Ali ja sam kimnuo. Uredu.

Ustao sam i počistio kuhinju.

Sljedeće jutro pitao sam je istu stvar.

I sljedeće. I svako jutro iznova i iznova.

Onda, tokom druge sedmice, desilo se čudo. Kad sam je pitao isto pitanje, Kerine oči ispunile su se suzama. Slomila se u njima. Kad je konačno mogla da priča, rekla je: Molim te prestani me to pitati. Ti nisi problem. Ja sam. Sa mnom je teško živjeti. Ne znam zašto ostaješ sa mnom.

Nježno sam joj podignuo bradu dok nije gledala u moje oči. To je zato jer te volim, rekao sam. Šta mogu uraditi da ti učinim dan boljim?

Ja bih te to trebala pitati.

Trebala bi, rekao sam. Ali ne sad. Sad, ja trebam biti ta promjena. Trebaš znati koliko mi značiš.

Naslonila je glavu preko mojih grudi. Žao mi je što sam bila tako zlobna.

Volim te, rekao sam.

Volim te, uzvratila mi je.

Šta mogu uraditi da ti dan učinim boljim?

Pogledala me slatko. Možemo li možda samo provesti neko vrijeme zajedno?

Nasmijao sam se. Volio bih to.

Nastavio sam isto je pitati više od mjesec dana. I stvari su se promijenile. Svađe prestale. Onda je Keri počela pitati, Šta trebaš od mene? Kako mogu biti bolja žena?

Zidovi između nas su se srušili. Počeli smo imati duboke razgovore i pričali o tome šta želimo od života i kako možemo usrećiti jedno drugo. Nismo riješili sve naše probleme. Ne mogu ni reći da se nismo nikad više svađali. Ali promijenila se priroda naših svađa. Ne samo da su postale sve rjeđe, nego nije više bilo energije u njima kao ranije. Nismo više htjeli povređivati jedno drugo.

Keri i ja smo u braku više od 30 godina. Ne samo da volim svoju ženu, sviđa mi se. Volim biti sa njom. Trebam je.

Brak je težak, ali teško je i roditeljstvo i ostajanje u dobroj formi i pisanje knjiga i sve drugo važno i vrijedno u mom životu. Imati partnera u životu je izuzetan dar.