Ovako nas VARAJU u marketima – obavezno obratite pažnju na ove natpise!

Natpisi poput “prirodno”, “bez masnoća”, “bez dodatka šećera” ustvari kupce zavaravaju i na krivi put navode.

Donosimo listu od 12 najčešćih natpisa na namirnicama. Vjerovatno za njima posegnete automatski u prodavnici, iako se krije hrana ispod natpisa koja nema nikakve veze ili ima vrlo malo s onim što očekujete od te namirnice.

Prirodno

Ne dozvolite da vas prevare. Ne znači da je zdravo ako piše ‘prirodno’ ali sa zakonom proizvođači neće biti u sukobu dok se ne pronađu vještačke boje, sintetičke tvari ili vještački ukusi u toj ‘prirodnoj’ hrani.

Ali, to ‘prirodno’ mnoge mogućnosti stvara.

Primjerice, takva hrana može u sebi sadržati konzervans, ili u nju injektirati natrij. Neki od njih imaju visok procenat fruktoze, a proizvođači se brane time da je od kukuruza, pa je ‘zdravo’ automatski, a to nije tačno.

Cijele žitarice

Potražite riječi “cjelovitog zrna” kad kupujete krekere i zdravi hljeb, ili “100% cjelovito pšenično zrno” Ukoliko piše ‘napravljeno od cijelih žitarica’ ili ‘cijelo zrno’ – to nije dovoljno.

Cijele žitarice više vlakana imaju i ostalih hranjivih materija od rafiniranih, jer se tim procesom uklanjaju najzdraviji sastojci zrna.

I nemojte samo boju gledait: neki krekeri ili tamniji hljeb imaju vještačku boju karamele i nisu zdraviji od hljeba koji je visoko rafiniran.