SVE O HRONO ISHRANI: ZDRAVA DIJETA KOJA JE OSVOJILA ČITAV SVIJET

Ovo je dijeta iz koje je izbačeno dosta skrobnih namirnica i bilo šta slatko, uključujući i voće. Pa se zato u njoj brzo mršavi, a i organizam se malo pročisti od gluposti. U pitanju je miks pravila prvobitne, originalne hrono ishrane koja je smišljena prije skoro 30 godina u Francuskoj i u kojoj tada nije bilo užine, postojala su samo tri obroka: doručak, ručak i večera, sastavljeni od manjeg broja namirnica. Ta pravila su spojena sa preporukama iz hrono ishrane za one koji imaju problema sa holesterolom (bez skroba za ručak i pretjeranog ograničavanja u hljebu ujutru, A. Delabo) i savjetima ishrane za dijabetičare (birati namirnice sa nižim glikemijskim indeksom).

DORUČAK

Ovaj obrok treba da se sastoji od masti (prije svega životinjskog porijekla), sporogorućih ugljenih hidrata i proteina. Pa je tako ujutru dozvoljeno jesti hljeb (prije svega integralni) sa: puterom, jajima, mlečnim proizvodima, suhomesnatim, domaćim paštetama… Najveća razlika u odnosu na originalnu ishranu je u mlječnim proizvodima. Dok je kod autora ishrane (A. Delabo) mastan sir alfa i omega, ovdje kod nas je preporuka da se u restrikciji taj sir izbjegava, a može da se jede: mlad sir, kiselo mlijeko, rijeđe feta, pavlaka, kajmak i svježa mocarela. I da te proizvode treba ograničiti na tri puta nedjeljno i ne mješati ih sa jajima osim ponekad, jednom u 10 do 15 dana.

Pšenicu i kukuruz treba izbjegavati. Povrće može da se doda uz doručak ali u manjoj količini.

RUČAK

Za ručak se, kao i u originalnoj ishrani, prije svega jede meso uz dodatak neskrobnog povrća, presnog ili termički obrađenog. I preporuka je da termički obrađeno povrće bude jedna trećina mesa. Za sirovo povrće nema preciznog ograničenja, pa smo ga svi jeli više nego termički obrađenog. Umjesto mesa može da se jede riba, i to bolje ona masnija.

VEČERA

Lagan protein, koji se lako i brzo vari (riba, bijelo meso, belance) sa neskrobnim povrćem, zeleno – bijele boje. Zašto baš ovo povrće nikad nije precizno objašnjeno i moguće je da je to pravilo nastalo usljed lošeg prevoda jer se u francuskom jeziku koristi izraz “zeleno povrće” kada se misli na ono bez skroba, i taj izraz nema nikakve veze sa bojom povrća. Ali, kako god bilo, pravilo je takvo i nije toliko loše jer tjera čovjeka na raznovrsnost. U suprotnom bi svi jeli paradajz, krastavac i papriku u svim obrocima.

Za doručak i ručak je dozvoljena upotreba sjemenki, i povremeno upotreba orašastih plodova ali prije svega badema i lješnika.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga Hrono kuhinja?
Zabranjeno:

Sirće, turšija, bilo šta slatko, kupovne stvari u kojima ima dodatog šećera, kvasac, bijelo brašno, suncokretovo i palmino ulje, miksevi začina obogaćeni aditivima, trans – masti (čitaj: margarin i slično), stari i masni sirevi, pavlaka za kuhanje, soja, krompir, pirinač, pasulj, bob, sočivo, kukuruz….. Većina stvari, osim baš krševa, može da se jede nakon restrikcije.

Namirnice koje kuhanjem drastično mijenjaju glikemijski indeks, kao što su šargarepa ili cvekla, u restrikciji treba jesti presne, poslije mogu i termički obrađene ali bez pretjerivanja.

I baš zbog toga što je toliko namirnica, posebno onih kaloričnih, izbačeno, ova dijeta je jako efikasna, a opet se dobro jede. Prije svega zato što količine nisu ograničene. A nisu ograničene zato što nema mnogo stvari koje goje i sva teška kategorija je ostavljena za doručak. A ono što pojedemo ujutru ćemo i potrošiti tokom dana. Ali to ne znači da se treba prežderavati.

Razmak između obroka treba da bude od 4 do 6 sati, optimalno 5. U toku nedjelje mogu da se popiju do 4 čaše crnog vina, druga alkoholna pića nisu dozvoljena za vrijeme trajanja ove dijete. Restrikcija bi trebalo da traje barem mjesec dana. Dužina trajanja nije ograničena, možete da budete u njoj dokle god vam prija. Ali ni sa čim ne treba pretjerivati. Posebno zato što može da se mršavi i van restrikcije ukoliko se pametno biraju namirnice i vodi računa o osnovnim pravilima. A daleko je raznovrsnije.

I, prije nego što počnete sa bilo kakvom dijetom, prekontrolišite svoje zdravstveno stanje.

izvor: novi.ba