Kako da istreniraš mozak da prestane brinuti

Mnogi od nas ne shvaćaju, ali anksioznost je nešto što svako doživljava. Očito, neki to doživljavaju ozbiljnije nego ostali, ali je sasvim uobičajeno. Prema WebMD-u, oko 40 miliona Amerikanaca živi s anksioznim poremećajem, što je više od povremene brige ili straha.

Da bi bili specifičniji, anksiozni poremećaj može se kretati od generaliziranog poremećaja anksioznosti do poremećaja panike. Ako imate jedan od ovih i pokušali ste lijekove i vidjeti stručnjake, ali ništa ne čini da funkcioniše, ne brinite. Potrebno je puno svjesnih napora da se dođe do zdravog stanja uma. Doći ćeš tamo!

Vjerovali ili ne, postoje određene vježbe koje možete učiniti kako biste trenirao mozak da prestane brinuti o stvarima koje jednostavno ne možete kontrolisati. Postoje razne strategije koje vam mogu pomoći da ne samo upravljate, već potencijalno smanjite kao cjelinu.

Razumijevanje anksioznosti. Postoji mnogo stručnih i medicinskih mišljenja o tome je li anksioznost rezultat hemijske neravnoteže. Iako to može biti dio problema, vaša okolina takođe igra važnu ulogu u tome kako se osjećate. Prema Calm Clinic, kada se osjećate zabrinuti za stvari, to bi moglo biti logično, bilo bi emocionalno ili bi moglo biti samo način na koji mozak reaguje na svoje prirodne hemijske procese.

Pratite šta kažuu tvoje tijelo i um. Calm Clinic preporučuje da se prilagodite sa samim sobom i svojim umom i shvatite zašto vaše tijelo reaguje na prijetnje na način na koji to čini. To vam može pomoći da razvijete način za zaustavljanje anksioznosti zbog eskalacije jer ćete postati više svjesni sebe i okoline.

Izazovite teške misli. Centar za primijenjena istraživanja u mentalnom zdravlju i ovisnosti navodi drugi korak koji možete učiniti kako biste osposobili mozak da prestane brinuti o stvarima koje jednostavno ne možete kontrolisati. To jest, izazivajte misli o kojima ste zabrinuti. Web stranica napominje da ponekad pomaže pitati prijatelja ili članove porodice o situaciji. Na primjer, ako imate anksioznost o nekome ko je negativno razgovarao o vama, najprije pitajte osobu prije nego što počnete paničariti o tome.

Vježbajte svoj mozak. Verywell Mind kaže da kada se nađete u stresnoj situaciji, morate trenirati mozak u mirnom razmišljanju. Nema načina da se to dogodi samostalno. Baš kao i davati savjete svojim prijateljima kada se brinu o stvarima, morate sebi reći kako dobro promatrati situaciju. U suštini, ako se pojavi prekomjerna zabrinutost, obratite se tome.