Evo šta boja urina kaže o tvom zdravlju

Ko voli govoriti o urinu? Međutim, iako nije pristojno govoriti o tome, ono govori mnogo o vašem zdravlju. Konzistencija mokraće, njen miris i boja su svi znakovi koje morate znati čitati. Svaki od njih govori nešto o vašem zdravlju i kvalitetu životnog stila u kojem živite.

95% je voda, a ostatak je natrijum, hlorid, urea i kreatinin. Žuta boja je zapravo urobilin koji se obično koristi za provjeru učinkovitosti funkcije mokraćnog sistema.

Transparentan

Prozirni, ili bezbojni urin može biti znak nad-hidratacije. Ne bi vam trebalo smetati, ali prekomjerna hidracija može dovesti do nedostatka esencijalnih soli, a to može dovesti do hemijske neravnoteže u vašoj krvi i svom tijelu kao cjelini.

Blijedi urin

To je cool!

Žuti

Sve je u redu.

Tamno žuti

Pa, ako je boja mokraće tamno žuta, nešto nije u redu. Vjerovatno ste malo dehidrirani, prema UC San Diego Health.

Medasti urin

Taj isti izvor tvrdi da ako je boja vašeg urina poput meda ili jantara, možda ćete biti dehidrirani. Međutim, najbolja stvar koju možete učiniti u ovom trenutku je da posjetite svog doktora.

Crveni urin

Crveni urin je znak da morate biti zabrinuti. Krv u mokraći zove se hematurija. To može biti bezopasno, ali može biti i znak nekih infekcija, bubrežnih kamenaca ili čak tumora u mokraćnom sistemu.

Plavi urin

Plavi urin može biti uzrokovan nekim od tih jakih lijekova ili prehrambenih boja. Međutim, to takođe može biti znak iznimno rijetkog metaboličkog poremećaja poznatog kao hiperkalcemija (AKA pelena sindrom). To je uzrokovano nepotpunim crijevnim slomom triptofana (prehrambene hranjive tvari).

Tamno smeđa ili čak crna

Velike količine fava grah, rabarbara i aloe mogu prouzročiti da vaš urin postane smeđe boje. To može biti uzrokovano i određenim lijekovima. Međutim, to takođe može biti uzrokovano trovanjem bakrom ili fenolom ili čak melanomom.