Uz ovaj mineral možete spriječiti šećernu bolest

Prehrana bogata magnezijumom može pomoći u sprečavanju dijabetesa. Naime, ovaj mineral je potreban za pravilno funkcioniranje nekoliko enzima koji pomažu u preradi glukoze.

“Osobe koje konzumiraju puno magnezijuma, bilo kroz hranu, bilo putem vitaminskih dodataka, imaju gotovo 50 posto manji rizik za razvoj dijabetesa u idućih 20 godina”, poručili su američki naučnici i naučnice.

Do ovakvog zaključka došli su proučavajući 4.497 osoba. Oni koji su tokom istraživanja konzumirali oko 200 miligrama magnezijuma na svakih 1.000 kalorija, imali su 47 posto manju mogućnost za razvoj dijabetesa od osoba koje su konzumirale oko 100 miligrama spomenutog minerala.

Tako se odgovorilo i na pitanje zašto je konzumiranje cjelovitih žitarica povezano s nižim rizikom od dijabetesa – tajna se krije upravo u magnezijumu.

Magnezijum zaista može smanjiti rizik od dijabetesa, jer je ovaj mineral potreban za pravilno funkcioniranje nekoliko enzima koji pomažu organizmu da preradi glukozu.

Kako se gubi magnezijum?

“Prerada namirnica kao što su lisnato zeleno povrće, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice uzrokuje golemi gubitak magnezijuma, premda su u pravilu njegov vrlo dobar izvor. Najveća količina magnezijuma iz žitarica – koja se nalazi u mekinjama i klicama – gubi se u procesu mljevenja cjelovitih žitarica radi bijelog brašna, koje se gotovo isključivo koristi u stotinama beživotnih prerađenih prehrambenih artikala.

Kada pržimo orašaste plodove i sjemenke ili ekstrahiramo njihova ulja, magnezijum se gubi. Kuhanje zelenog povrća uzrokuje izdvajanje zaliha magnezijuma u vodu za kuhanje bez obzira na njihovo obilje. Namirnice su podložne tome da gube manje kalcijuma nego magnezijuma navedenim postupcima obrade, što doprinosi zabrinjavajućem prehrambenom preopterećenju kalcijumom, o čemu ćemo uskoro govoriti”, upozoravaju na istineilaziohrani.blogspot.

ordinacija.hr