Kako otkriti i spriječiti prve znakove starenja

Možda mislite da je starenje uglavnom oko bora ili pogoršanja vida. Međutim, postoji još jedan znak koji može otkriti starenje, a najbolje od svega, može se spriječiti. To je sve o stanju vaših mišića leđa!

Starenje znači da mišići postaju manje tonirani i krutiji. Liječnici preporučuju redovnu obuku kako bi usporili proces starenja mišića. Tjelovježba bi trebala uključivati istezanje i trening s utezima. Čak i hodanje može pomoći u održavanju vaše mladosti.

U kojoj dobi mogu početi problemi s leđima?

Ranije studije navode da je uobičajeno da se suočite sa bolovima u 40 godinama i kasnije. Međutim, ako sjesti puno u uredu, bol u leđima može se pojaviti ranije. Loši uredski namještaj, dodatna težina i loše držanje pogoršat će situaciju. Još jedan opći savjet je paziti na podizanje težine.

Može li biti vježba opasna za vaše mišiće?

Zapravo, istraživanja pokazuju da je to čin nedovoljno kretanja što je štetno za vaše zdravlje. Vjeruje se kako živi život nepokretan da ubrza starenje. To, međutim, ne znači da biste trebali izaći i usvojiti stil života profesionalnog sportaša. Čak i pola sata dnevne aktivnosti kao što je jogging ili hodanje mogu imati koristi od vaših mišića i srca.

Da biste spriječili moguće ozljede, odaberite trening koji najbolje odgovara vašoj vrsti tijela. Posavjetujte se s liječnikom ako ste imali bilo kakve traume u prošlosti. Također, obavite redovito zagrijavanje prije svakog treninga. Bolje je koristiti dinamičke aktivnosti s malim intenzitetom poput hodanja kao zagrijavanja.

5 vježbi za jačanje leđa

1. Savijte naprijed na struk, lagano savijte koljena. Tvoje ruke bi trebale biti dolje s laganim utezima u njima. Polako podignite ruke dok ne budu paralelne s podom. Držite se na trenutak i premjestite ih natrag u početni položaj.

Izvršite 10-15 ponavljanja. Udišite kad podignete ruke, i kad idu dolje.

2. Stavi desno koljeno i dlan na klupu. Polako premjestite lijevu ruku, savijajući se lakatom. Kada šakom dodirne trbuh, držite ga na trenutak. Polako pomaknite ruku natrag u početni položaj.

Ponovite 10-15 puta i promijenite položaj. S druge strane izvodite 10-15 ponavljanja.

3. Sagnuti se na vaše ruke i koljena. Podignite desnu ruku i lijevu nogu dok ne budu paralelne s podom. Polako se krećite. Izvodite 10 ponavljanja sa svakom rukom.

4. Lezi licem prema dolje. Polagano podignite glavu i gornji prsni koš. Držite glavu u skladu s kralježnicom. Izvršite 10-15 ponavljanja.

5. Od istog položaja, stavite ruke ispred glave. Podignite ih zajedno s glavom i gornjim prsima. Polako se krećite. Izvršite 10-15 ponavljanja.

Koji su drugi znakovi starenja?

Drugi uobičajeni prvi znakovi starenja uključuju probleme gledanja i gubitak sluha, visoki krvni tlak i probleme s pamćenjem. Oči bi vam mogle započeti uznemirenost u vašim 40-ima. Slušanje se obično smanjuje u vašim 60-ima. Krvni tlak i problemi s memorijom obično se javljaju ne prije 60-65 godina.

Ovi uvjeti starenja su sasvim normalni. Međutim, ako imate kronične bolesti poput dijabetesa, ti se problemi mogu pojaviti ranije. Nadalje, ako počnete doživjeti bilo koji od ovih problema u vašem tridesetom stoljeću, ili se uvjeti kombiniraju s drugim simptomima, vrijeme je da se obratite svom liječniku.

Iako je starenje normalno i neizbježno, postoje načini usporavanja procesa.

  • Koristite dodatke vitamina E kako biste zaštitili svoje stanice od oštećenja slobodnih radikala.
  • Učinite sve da ostanete aktivni. To će vam pomoći u održavanju mišića, srca i krvnog tlaka u dobrom stanju.
  • Držite se zdrave prehrane. Voće, povrće, riba i cjelovite žitarice će upravljati vašom težinom, boriti se sa stolicama i osigurati vam dovoljno energije.
  • Pazite na kožu. Koristite kreme za njegu starenja i zaštitu od sunca. Uživajte u toploj vodi umjesto vruće. To će vam pomoći da izbjegnete bore i suhu kožu.
  • Redovito provjeravajte svoje oči, uši i zube kod svog liječnika. Većina starijih medicinskih stanja može se izliječiti ako se rano otkrije.