ŽENE OBRATITE PAŽNJU: Ovo su prvi simptomi MIOMA materice, obično ih je više, a ovi su NAJČEŠĆI

Miomi se najčešće javljaju u 30-im i 40-im, a najčešći simptomi su neredovan ciklus i obilne menstruacije.

A ovu su još neki od simptoma na koje trebate obratiti pažnju.

Bol tokom odnosa – šta s tim?

U nekim slučajevima, kada miom preraste svoju prokrvljenost, može uzrokovati akutnu bol. Simptomi zavise i od položaja mioma, pa tako miom koji raste na zadnjoj strani maternice može uzrokovati zatvor.

Tačan uzrok pojave mioma struka još uvijek nije utvrdila, ali vjeruju kako je najodgovornija ipak genetika. Hormoni estrogen i progesteron mogu podsticati njihov rast.

Liječenje

Rutinskim ginekološkim pregledom može se utvrditi prisutnost mioma i obično ih je više. Nadalje, ako miom ne uzrokuje neugodne simptome, a žena ne planira trudnoću, neke pacijentkinje odluče da ih ne žele lečiti.

U tom slučaju je važno redovno odlaziti na kontrole kako bi se pratio njihov eventualni rast.

Ako se odlučite za liječenje, opcije su razne, od hormonalne terapije koja će ublažiti simptome do hirurškog uklanjanja mioma. Važno je naglasiti da je, jednom kad ste ih dobili, velika vjerovatnoća da će se oni vratiti.

“Raspitaj se kod ginekologa o uzimanju vitamina D ili ekstrakta zelenog čaja. Istraživanja su pokazala da oni suzbijaju rast mioma”, savjetuje dr. Ašer-Valš.

NAUČNICI TVRDE: Žene sa ovom krvnom grupom imaju duplo manje šanse da ZATRUDNE

Iako prolazi čitavim tijelom i održava rad svake tjelesne stanice, vrlo rijetko razmišljamo o tome kako krv utječe na osobnost. Vaša krvna grupa i vaša osobnost su međusobno povezani puno više nego što mislite.

Veliki dio naše osobnosti je određen genetikom. Kada su znanstvenici proučavali krvne antigene i karakteristike ličnosti, otkrili su da postoji povezanost između tipa krvne grupe i osobnosti. U jednom istraživanju su, primjerice, znanstvenici otkrili da su osobe s krvnom grupom A blage naravi, dok u drugom istraživanju govore kako krvna grupa može otkriti mnogo toga i plodnosti žene.

Tu se prije svega misli na žene koje imaju krvnu grupu NULA, jer po istraživanjima koja su sprovedena imaju dvostruko veću mogućnost da ostanu bez jajnih ćelija, ili da im se u životu jave druge zdravstvene tegobe vezane za plodnost.

Sprovedena istraživanja koja su sproveli američki stručnjaci sa Albert Ajnštajn koledža pokazala su da žene sa 0 krvnom grupom imaju manje rezerve jajnih ćelija nego one sa nekom drugom krvnom grupom. O ovome treba povesti računa jer čak 44 odsto populacije na planeti ima 0 grupu među kojima je veliki procenat žena. – izjavio je dr Edvard Nejat sa Albert Ajnštajn koledža.

Žene sa 0 krvnom grupom nemaju antigene A i B, zbog čega imaju veću mogućnost da im se smanje rezerve jajnih ćelija.

Rezerve zdravih jajašaca se, inače, smanjuju kod svih sa godinama, tako da od prosječnih dva miliona na rođenju, u pubertetu taj broj iznosi oko 400.000, a poslije 40. godine tek nekoliko stotina!