Evo zbog čega bebe udaraju dok su u maminom stomaku-činjenica koju niste znali

Svaka majka za vrijeme trudnoće osjeća sve pokrete koje njena beba radi i ako bilo koju pitate za razlog odgovor je kod većine njih da beba pokušava da ih zagrli iznutra. Svaki pokret koji beba pravi navodi vas da pitate šta to bebe unutra pokušavaju.

Veoma je fascinantno  vidjeti  šta sve beba radi dok je u stomaku  a posebno kada se notisci njenih šaka i malenih prstića oslikavaju na majčinom stomaku . To su  posebni trenuci koje osjeća samo  majka i ne  mogu se opisati riječima. Da li ste se nekada zapitali zašto  bebe udaraju dok su u utrobi , možda žele izaći vani ili iz poptuno drugog razloga?

Udaranjem u stomaku beba tako ukazuje na svoje zdravlje, na razvoj kao i njene aktivnosti na koje beba reaguje. Beba će reagovati na sve promjene u svom okruženju pogotovo ukoliko čuje neke vanjske zvukove. Ako majka leži na lijevoj strani tada se pojačavaju i udarci bebe u stomak a to je zbog posljedice postepenog povećanja dotoka krvi fetusu.

Majke nakon jela mogu da očekuju a obično se tako dešava jače udarce jer beba tada traži svoj “dio” hrane i počinje da šutira a posebno je to aktivno u devetoj sedmici trudnoće. Kada se desi da popusti broj udaraca tada se može desiti da je zdravlje bebe malo slabije ali i povezano sa nedovoljnom količinom kiseonika. Ukoliko se broj i učestalost kao i snaga udaraca smanji nakon trideset šeste sedmice, beba tada udara vezano sa osjećajem za svoju okolinu i okruženje.