Bio je zvijezda Jugoslavije: Ričard Barton je vojnicima SFRJ nudio opkladu, ko bi je prihvatio čekao bi ga pakao

Na današnji dan 1984. godine umro je američki glumac Ričard Barton. Bio je nominovan za nagradu američke akademije dramskih umjetnosti sedam puta, ali je nijednom nije dobio, uprkos tome što je ostvario veliki broj zapaženih uloga.

Jedna od njih značajnih za ljude sa ovih prostora, jeste svakako uloga Josipa Broza Tita u filmu “Sutjeska”.

Barton je vodio uzbudljiv i buran život. Iza njega je ostao veliki broj anegdota od kojih je jedna veza baš za Jugoslaviju i vrijeme kad je ovdje snimao Sutjesku.

Naime, sve vrijeme snimanja filma glumac je bio sa svojom suprugom Elizabet Tejlor gost kod čovjeka kojeg je glumio, odnosno Josipa Broza Tita lično. Međutim osim što je uživao u VIP pogodnostima, Barton je volio i da izlazi među običan narod i da se druži.

Sutjeska je snimana 1973. godine povodom tridesetogodišnjice istoimene bitke u nacionalnom parku Sutjeska. Rezervisti tadašanje JNA su bili statisti i imali su priliku da lično upoznaju poznatog holivudskog glumca.

Neki od njih su kasnije pričala da nikada nisu vidjeli čovjeka koji je mogao više da popije. Nakon što bi se završio radni dan, Barton bi nekima od njih nudio opkladu u ispijanju alkohola.

Oni koji su prihvatili dvostruko su zažalili. Prvo, nije bilo šanse da pobjede jer je Burton bio kao sunđer. Drugo, ako bi ih zapovjednik uhvatio pijane prijetio im je vojni sud,

Dosta scena smo snimili tako što je kadar sniman do pojasa, a onda bi ga neko držao za noge kako ne bi pao, ispričao je pokojni glumac i legenda jugoslovenske scene Bata Živojinović.