Bronzana boja, ten kao zamišljen: Svi će vam zavidjeti na boji, koristite samo ovo PRIRODNO ulje koje već imate u kući

U nastavku vam donosimo najjednostavniji recept za ulje za sunčanje.

Svi će vam pozavidjeti na boji, a priprema je i više nego jednostavna.

Ovo prirodno ulje zapravo je macerat za sunčanje, jer nastaje tako da se u maslinovo ulje dodaju biljke.

Potrebno je:

  • – 3 dl maslinovog ulja
  • – 2 mrkve
  • – 6,7 mladih oraha

Uzmite teglu i u nju izrerendajte mrkvu, naseckajte orahe i prelijte maslinovim uljem. Dobro zatvorite i ostavite najmanje 4 sedmice (a najbolje bi bilo 40 dana) da odstoji na suncu.

Povremeno promućkajte sadržaj. Kada prođe vrijeme “sunčanja” ulja, procijedite, a dobijeno ulje sipajte u bočicu.

S obzirom na to da ovaj preparat ne štiti od štetnih sunčevih zraka, odnosno, njegov zaštitni faktor je dva, prije nego što nanesete ulje zaštitite se kremom sa faktorom, a nakon pola sata nanesite ulje.

Već nakon dva dana primijetićete ćete laganu preplanulost. Uz brzo tamnjenje, prednost ovog macerata je i što će vam koža biti mekana i nahranjena.

NA OVAJ NAČIN SIGURNO NEĆETE IZGORJETI: Evo kako da odredite KOJI zaštitni faktor je potreban vašoj koži

Dovoljan je samo jedan pogled na vašu kožu kako biste odredili koji zaštitni faktor vam je potreban.

U obzir uzmite boju kose, boju očiju i koliko brzo postižete preplanulost.

Faktor 30+

Ako imate veoma svijetlu kožu s mnogo pjegica i mladeža, crvenu ili plavu kosu i svijetlo plave oči, spadate u 30+ kategoriju. Veći zaštitni faktor od 30 preporučuje se svima čija koža izgori minimalnom izlaganju suncu. Ono što je takođe bitno je da zaštitni faktor nanosite svaka dva sata.

Faktor 20

Umjereno tamna koža, svjetlo smeđe oči i kosa pripadaju grupi faktora 20. Kremu nanesite pola sata prije izlaska na sunce, kako bi koža mogla da je upije i takođe ponavljajte nanošenje svaka dva sata.

Faktor 15

Ako pripadate sretnicama koje se nikada nisu susrele s opekotinama od sunca, spadate u grupu 15. Iako vaša koža ne gori vidljivo, sunce čini štetu i na vašoj koži stoga nikako nemojte preskakati zaštitne preparate.

Inače, brojke u zaštitnom faktoru označavaju vrijeme koje možemo provesti na suncu, a da ne izgorimo. Primjera radi, ako nezaštićena koža izgori na suncu nakon 20 minuta, zaštitni faktor 15 omogućava koži da ostane zaštićena od gorenja petnaest puta duže, što je otprilike oko 5 sati.