Bio je veliki hedonista: Tito je pušio cigarete iz Havane i pio viski star 20 godina, ali jednu namirnicu nije htio nikad da proba

Muškarc po imenu Jože Oseli relativno je slavan i poznat danas i to kao lični batler Josipa Broza Tita.

U svakom segmentu života nakon rata, Tito je važio kao veliki hedonist napisao je Jože u svojoj knjizi.

Znao je šta želi, a želio je najbolje, pa se tako opuštao uz viski star 20 godina Chivas Regal, pušio je cigarete iz Havane, do kojih je dolazio lakše vjerovatno nego iko drugi na svijetu izvan Kube. Ali kad je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv. Osim jedne stvari, koju nije htio nikad, baš nikad da jede.

Oseli u svojoj knjizi “Titovi posljednji dani” navodi da je onaj koji je sa suprugom Metkom tokom sedam i po godina brinuo o Titovoj prehrani i prijemima u rezidenciju na Brdu kod Kranja, da su mu jednog dana poslužili puževe, a on je rekao “O ne, ja baš ne bih puževe”.

Ono što je Tito najviše volio da jede bili su specijaliteti iz njegovog rodnog Zagorja, jeo je štrukle, a pio kahvu bez šećera.

U Sjevernoj Koreji Tito je na poklon dobio biljku čaja od Gingsenga i počeo ga piti uvijek prije spavanja.

Josip Broz Tito (Kumrovec, 7. svibnja 1892. – Ljubljana, 4. svibnja 1980.), bio je hrvatski i jugoslavenski političar, revolucionar, državnik i komunistički vođa, i diktator. Trinaesti je na listi najvećih zločinaca 20. stoljeća odgovoran za smrt 570 000 ljudi, uglavnom političkih protivnika.[5]

Tijekom Drugoga svjetskog rata bio je vođa jugoslavenskih partizana, koji se često smatraju najefikasnijim pokretom otpora u okupiranim dijelovima Europe.

Josip Broz Tito je rođen u hrvatskoj seljačkoj obitelji, u Kumrovcu.[1] Nakon regrutacije, postao je najmlađi vodnik u austro-ugarskoj vojsci u to vrijeme. Nakon što je teško ranjen i zarobljen od vojske Ruskoga Carstva za vrijeme Prvoga svjetskog rata, Broz je poslat u radni logor na Uralu. Nakon čega je sudjelovao u Listopadskoj revoluciji, a kasnije se priključio i Crvenoj armiji u Omsku. Po povratku u zemlju, došao je u novoosnovanu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, u kojoj postaje član Komunističkoj partiji Jugoslavije (KPJ).