Kraj ljeta: Dolazi velika promjena, evo kakva će jesen biti, spremite se

Prema pisanju portala Accuweather specijalizovanog za vremensku prognozu nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Evrope, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni. Nastavak toplog i sušnog vremena pogodovat će širenju požara diljem Skandinavije, dok se u našem dijelu predviđaju sve češće oborine.

Nakon pretežno sunčane i u mnogim krajevima vruće subote, uz samo poneki poslijepodnevni pljusak i u nedjelju će biti obilje sunca i iznad prosječne topline. Podjednako će biti i u većem dijelu sedmice, tokom koje će ponovno postajati opasnost od toplotnog udara koji može djelovati na zdravlje. Samo će rijetko gdje biti mogući kratkotrajni pljuskovi, a češći i izraženiji će biti vjerovatno krajem sedmice.

Na Jadranu će nakon bure manje osvježenje donositi vjetar s mora.

Prva polovina naredne sedmice na kopnu donosi i dalje pretežno i sunčano vrijeme. Od utorka ponovno postoji mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, uglavnom u istočnim i gorskim krajevima. Prema kraju sedmice, oblaka će vjerovatno biti sve više, te se s toga očekuju jake padavine praćene grmljavinom.

Na Jadranu također pretežno sunčano i vruće, uz opasnost na toplinski val koji može utjecati na zdravlje, a povremene naoblake možete očekivati od sljedeće sedmice. Ujutru će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, danju zapadni i sjeverozapadni, ponegdje i jugozapadni vjetar.

Prema riječima meteorologa Allana Reperta prosječna temperatura početkom jeseni bit će veća od prosjeka za 1 do 3 stepena Celzijusa.

Slična ili čak veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj.

Očekuje se da će septembar biti topliji, a onda slijede oluje.